Zenés színház

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

2020.09.24. 14:50
Ajánlom
Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.

Az évad a héten kezdődött volna, de a Met már június 1-jén bejelentette, hogy december 31-ig kitolja a járvány miatti szünetet. A 2019/2020-as évadot a koronavírus-járvány már lerövidítette, így összességében 276 előadás marad el. Az operaház zenekarának jövő júniusra kitűzött nemzetközi turnéját is lefújták.

Sajnálattal értesítjük önöket, hogy a Metropolitan Opera a Mettel és a Lincoln Centerrel együttműködő egészségügyi szervek tanácsára meghozta azt a súlyos döntést, hogy lemondja a teljes 2020-21-es szezonját.

Tekintettel a több száz fellépőre, akik szűk, zárt helyeken kellett volna, hogy próbáljanak és fellépjenek, valamint a nagy számú közönségre úgy határoztunk, hogy addig nem biztonságos újra nyitni a Metet, amíg nem használják széles körben az oltást, nem szerezzük meg a nyájimmunistást, illetve a maszkviselés és a távolságtartás többé még egészségügyi előírás. 

Az egészségügyi szakemberek szerint ez valószínűsíthetően legalább öt-hat hónappal azt követően állhat elő, hogy a vakcina elérhetővé válik. Semmit sem szeretnénk jobban, mint visszatérni és olyan operai varázslatot létrehozni, amit csak a Metben lehet, azonban a társulatunk és a közönségünk elsőbbséget élvez."

A közleményben kiemelték, hogy a zárva tartás alatt is folytatják a Nightly Opera Streams című operaközvetítéseket, amiket hét napig ingyen, aztán bérlettel lehet megtekinteni.

Peter Gelb, a Met vezérigazgatója elmondta, hogy a pandémia kezdete óta az operaház vesztesége elérte a 154 millió dollárt (48 milliárd forintot).

A 2021/2022-es évadot a Fire Shut Up in May Bones című dzsesszdarab indítja majd jövőre, szeptember 27-én az intézmény. Az évadban hat új produkciót mutatnak be 2022. június 11-ig. A Met műsorra tűz három kortárs darabot is, köztük Matthew Aucoin Eurydicéjét és Brett Dean Hamletjét.

Címlapkép: https://www.metopera.org/

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Klasszikus

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Vizuál

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Színház

Vidnyánszky Attila koronavírusos

Erről a Nemzeti Színház közleményben tájékoztatta a sajtót.
Klasszikus

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A legfontosabb alapelv az élet szeretete” – interjú Földes Tamással

Bár a színházak csak most kezdenek visszatérni a megszokott munkarendre, Földes Tamás számára már a karantén-időszak is új lehetőségeket, elismerést tartogatott: neki ítélték oda a Kaszás Attila-díjat, emellett forgat, szinkronizál és az évad elindulásával új szerepek várják.
Zenés színház hír

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Zenés színház hír

A képzelt beteg – Vajda János operájának ősbemutatójára készül az Opera

Az előadás a CAFe Budapest részeként, de annak időtartamán kívül, október 30-án látható először az Eiffel Műhelyházban, Szabó Máté rendezésében.
Zenés színház hír

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Zenés színház interjú

Dobri Dániel: „Szavak nélkül mesélek el egy történetet”

Dobri Dániel szemtelenül fiatal és jóképű zeneszerző, zenei vezető. A József Attila Színházban most bemutatott Amadeus zenei világa is az ő „gyermeke”. Ennek kapcsán beszélgettünk színházról, muzsikáról, egy előadás létrejöttéről.