Zenés színház

A rokokó erotikája – Veszedelmes viszonyok a Budapesti Operettszínházban

2022.01.21. 09:10
Ajánlom
Ősbemutatóra készül január 28-án és 29-én a Budapesti Operettszínház: a Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő Veszedelmes viszonyok Kovács Adrián zenéjével és Kiss Csaba rendezésében kerül színre.

Már a helyszín is megidézi a 18. századi főúri szalonok világát. A Kálmán Imre Teátrum vörös kárpitjával harmonizáló, jelzésszerű díszletek azt a hatást keltik, mintha a néző is a történet résztvevője lenne. A szereplők is közelebb jönnek: kilépnek a páholyok félhomályából, a közönség soraiból nézik végig, ahogyan partnereiket elcsábítják, vagy éppen párbajoznak a széksorok között.

VeszedelmesviszonyoksajtotajekoztatoArtLensPhotography2-160135.jpg

Kelemen Hanna és Kardffy Aisha a Veszedelmes viszonyok sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Ehhez Berzsenyi Krisztina, az előző munkáihoz hasonlóan, korhű jelmezeket álmodott a szereplőknek, az abroncsos szoknyák és rizsporos parókák pedig a közönségnek is segítenek belehelyezkedni egy letűnt kor bohém világába.

Ez egy súlyosan erotikus darab

– mondta el a Veszedelmes viszonyok január 19-i sajtóeseményén az előadás rendezője, Kiss Csaba, hozzátéve, hogy ennek ellenére a színpadon nincs meztelenség, sem trágár kifejezések. „A rokokó erotikája a képzeletben van.”

VeszedelmesviszonyoksajtotajekoztatoArtLensPhotography4-160135.jpg

Kiss Csaba a Veszedelmes viszonyok sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Kiss Csaba a darabbal egy 2020-as rendezését is megidézi, hiszen a Veszedelmes viszonyok a produkció stiláris folytatásának is tekinthető. Az új bemutatót már az is összekapcsolja a Tajtékos dalokkal, hogy Vian szerepet vállalt egy Veszedelmes viszonyok-feldolgozásban (ez el is hangzik a polihisztor életéről szóló előadásban), színpadi megvalósítás tekintetében viszont egyértelműen egymásra reflektálnak.

Azt akartam, hogy érezzük meg, hogy ez nem egy színpad–nézőtér kettősségéről szóló darab, hanem gyakorlatilag ez a tér [a Kálmán Imre Teátrum – a szerk.] a díszlete az előadásnak.

A hagyományostól eltérő térhasználat mellett ismét fontos szerepet kapnak a vetítések, az alkotóknak így lehetőségük van egy-egy szereplő perspektívájából megmutatni a jeleneteket. Ebből a szempontból elrugaszkodtak attól a gondolattól, hogy a Veszedelmes viszonyokban korhűségre törekedjenek, a kamera feltalálása és a cselekmény ideje között ugyanis csaknem száz év különbség van. Az előadásban ezenfelül nem egyszerű vetítést alkalmaznak, a felvételek élőben, valós időben, fekete-fehérben készülnek, és kerülnek vászonra.

VeszedelmesviszonyoksajtotajekoztatoArtLensPhotography7-160136.jpg

A Veszedelmes viszonyok alkotói (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Életemben ilyen nehéz munkám még nem volt

– fűzte tovább a rendező, utalva arra, hogy a közelmúltban több színész is megbetegedett, ez pedig kihatott a próbákra is, amik elmondása szerint feszültségektől mentesen zajlanak. A nyugalom okát Kiss Csaba abban látja, hogy a szereplők kivétel nélkül lelkesen és erőn felül meg akarják csinálni ezt az előadást.

Fejléckép: Sándor Péter, Gubik Petra, Széles Flóra és Kocsis Dénes a Veszedelmes viszonyok sajtótájékoztatóján (fotó: Art&Lens Photography)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.
Zenés színház ajánló

„Édesapám biztosan megtisztelve érezné magát” – beszélgetés Fodor Eszterrel

Az erdőben élő kis törpének, Csipikének és barátainak történetei, melyeket Fodor Sándor erdélyi író vetett papírra, gyermekek és felnőttek generációit nevettették már meg, miközben számtalan tanulsággal is szolgálnak. A népszerű mesék a Coopera gondozásában ezúttal egy családi opera formájában feldolgozva születnek újjá. A készülő előadás kapcsán a szerző lányával, Fodor Eszterrel beszélgettünk, többek között arról, minek köszönhető, hogy ezek a mesék képesek egyszerre több generációt is megszólítani.
Zenés színház ajánló

Musical és klezmerzene is várja a Margitszigeti Színház közönségét

Nagyszabású sajtótájékoztató keretében ismertette nyári évadát a Margitszigeti Színház, amely a szórakoztató színházi előadások mellett könnyűzenei programokkal is várja az érdeklődőket.
Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.