Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

2021.12.07. 14:40
Ajánlom
A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

Pitti Katalin 1951. december 7-én született Szentesen. Tanulmányait Budapesten végezte. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Sík Olga és Bán Melitta, a Zeneakadémián dr. Sipos Jenő növendéke volt. 1978-ban lett a Magyar Állami Operaház tagja, ahol Verdi és Puccini szerepeiben aratta legnagyobb sikereit. Pályafutása alatt a világ számos országában megfordult, gyakran lépett fel oratóriumokban, illetve operett-előadásokban is. Érzékeny líraisága sokak kedvencévé tette. Emlékezetes szerepeiből mutatunk néhány felvételt.

Verdi: Traviata

Pitti Katalin egyik legfontosabb szerepe a tévedt nő, Violetta volt, Verdi operájából. A felvételen a korszak szokásainak megfelelően magyarul énekel, a koncert karmestere Medveczky Ádám.

Verdi: Otello

1978-ban a Magyar Televízió operafilmet készített Verdi Otellójából, melyben a pályakezdő Pitti Katalin Desdemona szerepét énekelte, olyan nagyságok mellett, mint Simándy József és Melis György. A film zenéjét Ferencsik János vezényelte.

Puccini: Pillangókisasszony

Pitti Katalin pályájának másik kiemelkedő szerepe Cso-cso-szán volt, egy újabb szenvedő nőalak, akinek lelki küzdelmeit különleges érzékenységgel adta át. Az 1983-ban az Erkel Színházban felvett előadásrészleten a címszereplő nagyáriája hangzik el.

Erkel: Dózsa György

Erkel Ferenc ritkán hallható történelmi operáját 1994-ben tűzte műsorra az Erkel Színház. Az előadásban Pitti Katalin Csáky Laurát, a férfiaknak hazaszeretetből példát mutató nemes lányt formálta meg.

Lehár: A víg özvegy

Ahogyan olyan sok operaénekes esetében, Pitti Katalin operettrepertoárján is helyet kapott Glavári Hanna. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon színre került előadás részletében a Vilja-dal hallható.

Fejléckép: Pitti Katalin (forrás: Opera Archívuma)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Vizuál

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.
Zenés színház gyász

71 évesen elhunyt Maria Ewing operaénekes

1997-ben vonult vissza a színpadtól, de önálló esteken később is fellépet. Január 9-én, 71 éves korában hunyt el detroiti otthonában – számolt be róla a BBC.
Zenés színház interjú

Kegyetlen szépség a színpadon – interjú Sándor Péterrel

Sándor Péter decemberben még Koksz, a bajkeverő sárkány bőrébe bújva igyekezett eljutni Amerikába, hamarosan azonban Valmont vikomtként hódítja meg a szíveket Pierre Choderlos de Laclos regényének adaptációjában, a Veszedelmes viszonyokban. Szerelemről, nárcizmusról és legutóbbi bemutatójáról, a Rozsda Lovag és Fránya Fridáról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ady a vásznon – online premierre készül a Madách Színház

Nyáry Krisztián az idősödő Ady Endre alakját vette górcső alá, munkája nyomán pedig a költő legszeretetéhesebb korszaka jelenik meg. A film-szín-játék filmes eszközök segítségével, de a színház világát megidézve születik.
Zenés színház interjú

Amikor a zenei anyag maga a test – beszélgetés Polgár Csabával

Utoljára száztíz éve szerepelt az Opera műsorán Donizetti Az ezred lánya című vígoperája, amit január 21-én Polgár Csaba állít színpadra az Erkelben. A színházi és filmes körökben is jegyzett művésznek ez az első operarendezése.