Zenés színház

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

2020.12.03. 13:25
Ajánlom
Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.

Bár nehéz időszakon mennek keresztül a színházak, a munka nem állt le, a legtöbb teátrum ugyanis az online térbe költözött. Nem kivétel ez alól a Budapesti Operettszínház sem, amely a legnagyobb sikerprodukcióit hozza el, amiket hét kamerával, HD minőségben rögzítenek.

Széles Flóra, a Csárdáskirálynő Stázija is izgalommal vetette bele magát a feladatba. A tavaszi leállás után már ismerős volt számára a mostani helyzetet, ám ezúttal – mint a Fidelio.hu-nak fogalmaz – mégis másképp éli meg, mint márciusban.

„Akkor egyik pillanatról a másikra teljesen eltűnt, véget ért minden. Most viszont folyamatosan készenléti állapotban vagyunk, és nemcsak itthonról készítünk videókat, hanem a színházban is próbálunk.”

A próbák azonban az online közvetítések kedvéért némiképp átalakultak, hiszen most az is a cél, hogy az operatőrök az éles forgatáson már pontosan ismerjék és lekövessék a jeleneteket, ezáltal pedig a felvett előadások otthonról is a legteljesebb élményt nyújtsák.

szeles_flora_csardaskiralyno_11_10-3-124324.jpg

Széles Flóra a Csárdáskirálynőben (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Színészként persze kissé szokatlan érzés az üres nézőtér előtt játszani, Flóra azonban elárulta, hogy ennek ellenére élvezi a munkát: „Rengetegszer játszottuk már ezt az előadást, és nagyon hiányoznak a nézők. Belénk ivódott az a ritmus, ami a közönség reakciói folytán formálódik, és pontosan tudjuk, melyek azok a mondatok, ahol nevetni szoktak vagy ahol kialakul egy-egy figyelemmel és izgalommal teli csönd. Ez most nem születik meg, de helyette

a közeli felvételekkel rengeteg olyan apróságot meg lehet mutatni, amiket talán eddig észre sem vettek a nézők, mert nem lehet messziről látni. Most semmi nem marad titokban.”

És hogy mitől tud érvényes lenni a Csárdáskirálynő a képernyőn keresztül is? Flóra szerint erre nagyon egyszerű a válasz: a történet és szereplők aprólékosan kidolgozottak, érzéseik pedig olyan őszinték, hogy akár egy filmben is megállják a helyüket.

A közvetítés szereposztása:

Vereczki Szilvia: Kiss Diána
Edwin Ronald: Homonnay Zsolt
Kaucsiánó Bóni gróf: Dénes Viktor
Stázi grófnő, a herceg unokahúga: Széles Flóra
Anhilte, a herceg felesége: Frankó Tünde
Leopold Mária, Lippert Weilersheim hercege: Dézsy Szabó Gábor
Eugene von Rohnsdorff, főhadnagy: Mészáros Árpád Zsolt
Kerekes Ferkó: Földes Tamás
Miska: Czeglédi Ákos
Jegyző: Altsach Gergő

Karmester és zenei vezető: Pfeiffer Gyula
Díszlettervező: Cziegler Balázs
Jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina
Koreográfus: Bozsik Yvette
Rendező: Vidnyánszky Attila
A felvétel rendezője: Komlós András

A Csárdáskirálynő december 5-én 19 órakor lesz látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján 23 óráig érhető el, hossza 160 perc.

Fejléckép: Homonnay Zsolt és Széles Flóra A Csárdáskirálynőben (forrás: Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.
Zenés színház ajánló

„Édesapám biztosan megtisztelve érezné magát” – beszélgetés Fodor Eszterrel

Az erdőben élő kis törpének, Csipikének és barátainak történetei, melyeket Fodor Sándor erdélyi író vetett papírra, gyermekek és felnőttek generációit nevettették már meg, miközben számtalan tanulsággal is szolgálnak. A népszerű mesék a Coopera gondozásában ezúttal egy családi opera formájában feldolgozva születnek újjá. A készülő előadás kapcsán a szerző lányával, Fodor Eszterrel beszélgettünk, többek között arról, minek köszönhető, hogy ezek a mesék képesek egyszerre több generációt is megszólítani.
Zenés színház ajánló

Musical és klezmerzene is várja a Margitszigeti Színház közönségét

Nagyszabású sajtótájékoztató keretében ismertette nyári évadát a Margitszigeti Színház, amely a szórakoztató színházi előadások mellett könnyűzenei programokkal is várja az érdeklődőket.
Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.