Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

2021.07.30. 14:55
Ajánlom
Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.

A lehetőség onnan érkezett, ahonnan a szervezők a legkevésbé várták volna: a pandémia nehéz helyzetbe hozta a kulturális élet szereplőit, ám éppen a kényszer szülte digitális átállás segítette őket a műfaj népszerűsítésében.

Az Operettissima eddig is fő missziójának tekintette a zenés színházi produkciók minél szélesebb körű terjesztését, valamint a magyar operett hagyományainak ápolását, a járvány idején pedig ez még inkább felértékelődött.

A műfaj népszerűsítése több szinten zajlik majd: a stream-előadások lehetőségeit kihasználva az alkotók rögzítették a 2020. október 3-án tartott Salute to Vienna and Budapest koncertet, melyet később, a turné előtti napokban is sugároz majd az amerikai televízió. Mindemellett kiállítások is várják majd az érdeklődőket, ahol a nézők betekintést nyerhetnek a magyar kultúrába.

A turné állomásain közreműködnek a Budapesti Operettszínház művészei: Fischl Mónika, Kiss Diána, Szendy Szilvi, Vadász Zsolt, Erdős Attila és Laki Péter, a színház Balett- és Zenekara, valamint Makláry László és Pfeiffer Gyula főzeneigazgató.

Stílushűség és magas minőség – ezzel a két jelzővel illette a készülő produkciót Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, aki hozzátette, hogy kiemelt figyelemmel készülnek a turnéra, hiszen tudják, hogy milliókhoz juthatnak majd el az ismert operett dallamok.

A 2022 őszi turné helyszínei:

Chicago: 2022. október 5.

Cleveland: 2022. október 7.

Baltimore: 2022. október 8.

New York: 2022. október 9.

Boston: 2022. október 11.

Montreal: 2022. október 13.

Toronto: 2022. október 15.

Fejléckép forrása: Operettissima

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Irány a Karminca-bál! – a Macskák 1500. előadására készül a Madách Színház

Jubileumához érkezik Andrew Lloyd Webber kultikus musicalje a Madách Színházban. A Macskák 1500. előadását szeptember 24-én láthatják a nézők, a különleges estén extra produkcióval is készül a színház, valamint színpadra lép a következő generáció is.
Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.