Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

2020.08.08. 11:00
Ajánlom
Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.

Az énekesnőket Laufer Szilvia kíséri zongorán, egy blokk között szólistaként is bemutatkozik, nem mellesleg azért, hogy társai kissé megpihenhessenek.

Offenbach Hoffman meséi című dalművének részletével indul a műsor, Horti Lilla és Lusine Sahakyan a Barcarolát énekli. A tenger, a hullámok ringását idézik a dallamok.

LauferSzilvia-101530.jpg

Laufer Szilvia (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Harazdy Eszter)

Schubert: Esz-dúr Impromptu-je követi (op.90, no.2) a duettet, ez is mintha a hullámokon megcsillanó fényt ábrázolná. Laufer Szilvia zongora szakos diplomáját 2010-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében szerezte, majd a Zeneakadémián korrepetitor szakos mesterdiplomát szerzett. Ezután a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán, az énekesek mellett kezdett korrepetitorként dolgozni. 2019-ben ehhez csatlakozott két újabb korrepetitori állás: a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

A Hoffman meséiből Antónia áriáját Horti Lilla tolmácsolja. A Junior Prima- és Cziffra-díjas énekes a 2017-ben kitüntetéssel diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, de tanult Spanyolországban is.

Legelső operai szerepe - még egyetemistaként - 2013-ban Mozart Varázsfuvolájában az Első dáma volt.

HortiLilla-101527.jpg

Horváth Lilla (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Kallus György)

2017-ben debütált a Magyar Állami Operaház Cosí fan tutte produkciójában, amelyben szoprán lévén, Fioriligit alakította. Majd sorra megtalálták az érdekesebbnél érdekesebb feladatok: Nedda Leoncavallo Bajazzókjában, Rosalinda ifj. Johann Strauss Denevérjében, Bess Gershwin Porgy és Bessében, Freia Wagner zenedrámájában, A Rajna kincsében, és Anna Puccini Lidércek című operaritkaságában. Énekelt már Ausztriában, Spanyolországban, valamint Franciaországban is.

Bizet Carmenjének címszerepe sokak véleménye szerint az operairodalom egyik legsikeresebb mezzoszoprán szólama.

Az biztos, hogy Carmenben a szerelmi szenvedély, a megszállottság és a szabadságvágy egyaránt jelen van. A szövegkönyv alapja Prosper Mérimée novellája, amely egy megtörtént esetet emelt át költői síkra. Lusine Sahakyan ebből a darabból szólaltat meg egy áriát.

Gounod Faustjának hősnője, Margit tragikus áldozat, lírai figura, áriája (Rokka-dal?) Horti Lilla előadásában hangzik el. Majd Saint-Säens Sámson és Delilájából a Csók-áriát énekli Lusine Sahakyan. 

Az a-moll mazurka (op.49 no.1) kakukktojásnak látszik és mégsem az, hiszen szerzője Fryderyk Chopin művészi és magánéletét teljesen áthatotta a francia kultúra.

LusineSahakyan-101528.jpeg

Lusine Sahakyan (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Budai Tibor )

Offenbach Kékszakállja a rémhistória legszórakoztatóbb feldolgozása. A vérbő Boulotte szerepében 2018-ban a Budapesti Operettszínházban mutatkozott be Lusine Sahakyan, aki nem tagadja, hiszen nincs oka rá, hogy Lukács Gyöngyi, az Operaház drámai szopránjának lánya. Apja révén örmény származású, hangjának sötétsége szinte születési adottság. 2016-ban államilag kitüntetett diplomával végzett a Zeneakadémián. Ezzel párhuzamosan elnyerte a Weintgarten ösztöndíjat, így Birminghamben Richard Strauss főszerepet alakíthatott. 

Lehár A víg özvegy című klasszikus operettje sem kakukktojás, az eredeti szövegkönyv szerint ugyanis Párizsban játszódik a mű.

A Vilja-dal pedig a szoprán sztárok egyik „jutalomfalata”, noha a tökéletes előadásért nagyon meg kell dolgozni – hallani fogják, Horti Lilla biztosan veszi az akadályt.

Könnyedebb vizekre evezve Rodgers és Hammerstein Carousel című musicaljéből Carrie Pipperidge dalát Lusine énekli, a darab Molnár Ferenc Liliomjának „amerikanizált” feldolgozása. A különcségeiről híres Eric Satie komponált igazi párizsi kuplét is, ez, a La Díva de l'Empire hallható Horti Lilla előadásában. Végül egy népszerű kettős, Delibes Lakméjából a Virág-duett zárja a műsort.

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház hír

Október közepéig elmaradnak az Opera előadásai

A koronavírus járvány növekvő esetszámaira tekintettel a Magyar Állami Operaház vezetősége úgy döntött, felfüggeszti előadásainak próbáit, ennek eredményeképp pedig a meghirdetett előadások döntő többsége október 17-ig elmarad.
Zenés színház interjú

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház interjú

István király új arca – Interjú Szinetár Miklóssal

Operaváltozat születik az István, a királyból, a Szörényi–Bródy szerzőpáros nagy sikerű művéből. Bródy János szövege változatlan formában hangzik el, Szörényi Levente rockzenéjét operai verzióban hallhatjuk, Gyöngyösi Levente hangszerelésében. Az izgalmas, műfaji korlátokat átlépő vállalkozás hátteréről a legendás rockopera zeneszerzőjét, Szörényi Leventét és a készülő opera színpadi változatának rendezőjét, Szinetár Miklóst kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Rock, lázadás, emlék a múltból - Ricse, Ricse, Beatrice!

A Ricse, Ricse, Beatrice című darab Nagy Feró szemszögéből mutatja be a zenekar történetét, természetesen élőben játszott Beatrice nótákkal és Feróval.