Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

2022.05.20. 14:35
Ajánlom
Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Jól tudom, hogy nemcsak művészeti vezetője, de ötletgazdája is vagy a készülő műnek?

Valóban az én fejemben fogalmazódott meg az ötlet, de egy igazán jó csapat nélkül képtelenség lett volna megvalósítani. Nagyon büszke vagyok rá, hogy olyan embereket sikerült megnyernünk a terv számára, akik nemcsak kiemelkedően tehetséges művészek és alkotók, de nagyon jó emberek is. A szövegírók, Bereczki Ágota és Murányi Sándor Olivér, a zeneszerző, Szüts Apor, és nem utolsósorban népzenészként a testvérem, Molnár Szabolcs prímás olyan dolgot hoztak létre, ami bár sok téren leegyszerűsítette a Fodor Sándor által megírt eredeti mese tartalmát, a mondanivalóját, az esszenciáját tökéletesen megőrizte és magába sűrítette. Ennek ellenére csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy – ha eddig még nem tette – olvassa el az eredeti mesét is, mert páratlan élmény.

„Sok olyan játékos rész van a zenében és a szövegben, amire felfigyelnek a gyerekek is”

Kapcsolódó

„Sok olyan játékos rész van a zenében és a szövegben, amire felfigyelnek a gyerekek is”

Olykor zsémbes, mindent és mindenkit irányítani akar, de mindig a segíteni vágyás vezérli. Ő Csipike, a Fodor Sándor által megálmodott kis törpe. A nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott mesehős tanulságos és szórakoztató kalandjai a Coopera gondozásában egy családi opera formájában öltenek új formát. A készülő mű kapcsán Bereczki Ágota dramaturggal, szövegíróval beszélgettünk többek közt arról, hogyan szólíthatók meg a gyermekek is az opera műfaján keresztül.

Molnar_LeventeZsolyomi_Norbert_3_low-142558.jpg

Molnár Levente (Fotó/Forrás: Zsólyomi Norbert / Coopera)

A legtöbb mese a jó és a rossz harcáról szól. Ebben a történetben ezt a harcot a főszereplő kis törpe mintha önmagával is megvívná.

Csipike nem tökéletes, sőt eleinte még csak nem is szimpatikus. Nem hasonlít a jól ismert mesehősökre. Egy esendő lény, aki többet képzel magáról, mint ami. Néha hibázik, irigy, és szinte folyamatosan szeretne hatalmaskodni a többiek felett. Nem kerüli a konfliktusokat, ki tudja mondani, mi bosszantja. Miután kiadja magából, amit érez, általában levon egy konklúziót, kimond egy letisztult bölcsességet, amiből nemcsak ő, de mi is tanulhatunk.

Képes fejlődni, és a mese végén olyan lénnyé válik, akire felnézhetünk. Olyan érzésekkel találkozik, és olyan fejlődési folyamaton megy keresztül, ami a legtöbb ember számára ismerős tapasztalat lehet.

Sok problémával kell szembenéznie, és számtalan csalódás éri. Gyakran kerül konfliktushelyzetekbe, de mindig visszatalál a szeretet és a megértés útjára. Eleinte túlságosan el van foglalva önmagával – már korán reggel, amikor felkel, mérgelődik, mert nem magasabb, és ha éppen olyan napja van, mindenkibe beleköt, akivel találkozik. Aztán elgondolkodik rajta, hogy miért alakulnak úgy a dolgok, ahogy, és rájön, hogy mit kellene másképp csinálnia.

Ezzel a fejlődéssel lényegében minden ember számára követendő példát mutat, a tökéletlenségével pedig mindannyian könnyen azonosulhatunk.

Hozzám emellett azért is közel áll Csipike karaktere, mert hozzá hasonlóan én is nagyon szeretem a természetet. Mindennek örülök, és mindenre csodálattal nézek, amit Isten alkotott. Csipikével ellentétben én nem hiszem, hogy mindent én irányítanék, minden tőlem függene, abban viszont hiszek, hogy ha azt érzem, hogy reggel többek között az én kedvemért is felkel a nap, akkor sokkal jelentékenyebbé válik mindaz, amit teszek.

Én személy szerint könnyen el tudnálak téged képzelni Csipike szerepében.

Én is gondoltam magamra ennek a karakternek a bemutatása kapcsán, de az az elképzelésünk, hogy a Jancsi és Juliska című opera boszorkányához hasonlóan ezt a szerepet is elénekelhesse akár egy mezzo hangfajú nő is. Reményeim szerint így még több ember azonosul majd ezzel az önmagát kereső kis törpével, akinek a történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége.

Vannak már konkrét elképzelések a szereplők személyével kapcsolatban?

Bennem már minden karakterrel kapcsolatban van valamilyen elképzelés, hogy kinek kellene alakítania. Vannak ötleteim, hogy kik lennénk azok az énekesek, színészek, akik a műben ábrázolt erdei világot meg tudnánk teremteni anélkül, hogy önmagunkat meghazudtolnánk, és az Apor által megteremtett zenei világban hitelesen létezve be tudnánk mutatni egy esendő, mélyen emberi kis lény fejlődésének útját, illetve a barátság és a szeretet erejét.

Szüts Apor: „Nem kellene mindenáron ragaszkodnunk az opera régi dogmáihoz”

Kapcsolódó

Szüts Apor: „Nem kellene mindenáron ragaszkodnunk az opera régi dogmáihoz”

Az erdőben élő kis törpét, Csipikét könnyedén szívünkbe zárhatjuk. Ez a nagyon is emberi tulajdonságokkal rendelkező, olykor zsémbes és fontoskodó, de jószándékú kis teremtmény, akit Fodor Sándor író alkotott meg, szórakoztató és tanulságos kalandok sorát éli át, melyekből a Coopera szárnyai alatt most egy minden generáció számára műélvezetet kínáló ifjúsági opera készül. Az előadás kapcsán a zeneszerzővel, Szüts Apor karmesterrel, a Virtuózok zenei vezetőjével beszélgettünk.

A Coopera szárnyai alatt születik meg ez a mű. Mitől különleges ez a csapat?

A Coopera egy olyan társulat – egyben baráti társaság – amely igyekszik olyan különlegességeket nyújtani a közönségnek, mint például a Schubertiáda, a Bánk bán-előadás, vagy A kékszakállú herceg vára című operából létrehozott produkció. Ezek mind izgalmas és értékes színfoltok voltak a magyar zenei élet palettáján.

Most pedig egy komplett, saját alkotású darab van születőben, amely magyar gyökerekkel rendelkezik, és amely minden korosztály számára tanulságos és szórakoztató lehet.

Ilyen kuriózumra még a Coopera történetében sem volt példa korábban. Ez a társulat emellett a különböző generációkhoz tartozó művészeket és alkotókat is összefogja, miközben átível minden határon: jelen van mind vidéken, mind a fővárosban. Mintha egy nagy család lennénk: odafigyelünk egymásra, és a saját fejlődésünkre is.

Molnar_LeventeZsolyomi_Norbert_2_low-142557.jpg

Molnár Levente (Fotó/Forrás: Zsólyomi Norbert / Coopera)

Nagyon izgalmasan hangzik számomra, hogy a tervek szerint a készülő műben a klasszikus zene és a népzene is egyszerre lesz jelen.

Hiszek benne, hogy Bartók és Kodály nyomán nekünk is a kifogyhatatlan gazdagságú népzenénkből kell inspirálódnunk. Hiszek benne, hogy igenis van helye a népies elemeknek az operában. Főleg, ha olyan fiatalos és lendületes, mint a miénk. Apor nagy lendülettel, elánnal állt neki a komponálásnak. Fantasztikusan tehetséges, egyben rugalmas, a kritikák iránt is fogékony zeneszerző, aki mindig egyedi, sajátos dallamokban gondolkodik.

Megnyilvánul bennük a harmónia, de alapvetően nehéz zene, tele olyan akkordokkal és hatásokkal, amiket hallva megelevenedik a szemünk előtt például a napfelkelte csodája.

Mindannyian megérezhetjük, átélhetjük a pillanat nagyságát. Édesapám például minden reggel úgy kel fel, hogy hálát ad Istennek, amiért aznap is megvirradt. Hálát ad az életért. Apor zenéjében is hallom ezt a hálaadó imát a Nap köszöntésekor. Bízom benne, hogy a zenéje által számos fiatalt sikerül megnyernünk az opera műfaj számára.

A mű megírásához az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyújtott támogatást a Petőfi Kulturális Ügynökségen keresztül.

További információ ide kattintva! >>>

 

coopera-narancslogo-102039.jpg

Coopera (Fotó/Forrás: Coopera)

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Molnár Levente (fotó/forrás: Zsólyomi Norbert / Coopera)

„A világirodalom nagy alkotásai egyszerre szólítják meg a gyerekeket és a felnőtteket” – interjú Murányi Sándor Olivérrel

Kapcsolódó

„A világirodalom nagy alkotásai egyszerre szólítják meg a gyerekeket és a felnőtteket” – interjú Murányi Sándor Olivérrel

Erdélyben alig akad gyermek, aki ne ismerné Csipikét, a törpét. A Fodor Sándor író által megalkotott olykor zsémbes, de a hibáiból tanulni képes, erdőben élő kis teremtmény szórakoztató és tanulságos történeteiből most a Coopera szervezésben egy minden generáció számára műélvezetet kínáló ifjúsági opera készül, amely kapcsán a librettó egyik szerzőjével, Murányi Sándor Olivér íróval beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Julien király színpadra lép a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új évadának első premierjét, a Madagaszkárt Gémes Antos rendezi, zenei vezetője pedig Szemenyei János.
Zenés színház interjú

„Ez lesz a mi Képzelt riportunk” – Csorba Lóránt, a 80 nap alatt a Föld körül zenei munkálatairól

Verne Gyula klasszikusából, a 80 nap alatt a Föld körül című regényből készül a TRIP legújabb koncertszínházi előadása, melynek premierjét a Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 18-án tartják. Csorba Lóránttal a színházi zeneszerzés kihívásairól és a „Make Love, Not War” eszményéről is beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Mozart, a zseni élete musicalben elmesélve

Mozart, a meg nem értett zseni zeneszerző élete musicalben kel életre a Margitszigeti Színházban. Michael Kunze és Sylvester Levay művében a zeneszerző fenegyerek története pazar dallamokkal és látvánnyal kerül színre június 24-én és 25-én. A produkció két különböző szereposztásban látható a Margitszigeten.
Zenés színház interjú

Fehér köpeny, kék szakáll – Beszélgetés Kovács Istvánnal

Akár Don Giovanni, Golaud vagy Kékszakállú szerepét, esetleg a június 24-ig látható A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény Don Pippóját énekli Kovács István az OPERA színpadán, karakterformálásában mindig érződik egy olyan analitikus elmélyültség, amely operaénekesi jártasságán túl eredeti, orvosi hivatásának látásmódjából is fakad. De mi módon valósul meg a gyógyítás a színpadon?
Zenés színház hír

Idén is élőben közvetíti a Wagner-napokat a Bartók Rádió

Élőben, egyenesen a Müpából követhetjük az egyik legjelentősebb komolyzenei rendezvény, a Budapesti Wagner-napok programját a Bartók Rádióban. Június 16. és 19. között A Nibelung gyűrűje, 22-én pedig a záró előadás, a Rienzi is hallható lesz.