Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

2022.01.18. 15:30
Ajánlom
Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!

Egyetlen előadást és egy online közvetítést érhetett meg az elmúlt évadban a Magyar Állami Operaház előző márciusról tavaly szeptemberre halasztott premierje. A Susan Sarandonnak Oscar-díjat hozó Tim Robbins-film, a Ments meg, Uram! története alapján Jake Heggie (a darabnak köszönhetően azóta nagy népszerűségre szert tevő) amerikai zeneszerző írt operát. Idén január 21-től kezdődően újra láthatja a közönség a valós eseményeken alapuló, felkavaró erkölcsi dilemmákkal szembesítő előadást.

Az opera és a film is Helen Prejean nővér könyvén alapszik. A New Orleans-i apácát egy kettős gyilkosságért halálra ítélt rab kérte meg, hogy legyen a lelki vezetője. A nővér egészen a kivégzésig kísérte el a fiatalembert, és közben szembesült az igazságszolgáltatás visszásságaival. Később egy másik elítéltet is támogatni kezdett, ekkor ébredt rá, hogy

kettős célnak kell szentelnie az életét: küzdeni a halálbüntetés ellen, és ugyanakkor támogatni az erőszakos bűncselekmények áldozatainak családtagjait.

Ma, túl a nyolcvanon is aktív még, a közösségi médiában is rendszeresen felemeli a hangját a jogtalan esetekkel kapcsolatban.

09_foto_berecz_valter_resizejpg2880x2880_q85-151801.jpg

Ments meg, Uram! (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az 1993-ban megjelent könyv, eredeti címén Dead Man Walking , erősen felkavarta az amerikai kedélyeket, így alig tíz évre rá, 2002-ben mutatták be Tim Robbins azonos című filmjét, a főszerepben Susan Sarandonnal és Sean Penn-nel. Jake Heggie operája pedig a San Francisco-i opera felkérésére született;

szinte mesébe illő, hogy az addig dalírással foglalkozó és a PR-osztályon dolgozó zeneszerző, aki hangszeres pályáját betegség miatt feladni kényszerült, ilyen nagy jelentőségű felkérést kapott.

Hasonlóan rendkívüli az a siker, amit a darab aratott, több mint hetven produkció készült belőle, és a New York-i Metropolitan Opera is műsorra tűzte, igaz, a pandémia miatt a premierre mostanáig nem kerülhetett sor.

Ha meg akarnánk fejteni az opera népszerűségének titkát,

a hagyományos cselekményvezetést, a felzaklató és erősen megosztó témát, valamint a közvetlen érzelmi hatást kiváltó, de mégis igényes zenei világot lehetne kiemelni.

A darab az Eiffel Műhelyházban kerül színre, Almási-Tóth András látványos rendezésében, amely filmes elemekkel is követhetőbbé és átérezhetőbbé teszi a darab történéseit.

Az előadás karmestere Thomas Kornél, Helen nővért Meláth Andrea, a halálraítélt Joseph De Rocher-t David Adam Moore alakítja. A további szerepekben Károlyi Katalin, Fodor Gabriella, Ódor Botond, Nagy Zsófia, Endrész Ferenc, Fodor Beatrix, Mukk József és Cseh Antal látható.

Jake Heggie: Ments meg, Uram!

Helyszín: Eiffel Műhelyház
Időpont: január 21., 23., 27., 30., február 6.

Fejléckép: Ments meg, Uram! (fotó/forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.
Zenés színház ajánló

„Édesapám biztosan megtisztelve érezné magát” – beszélgetés Fodor Eszterrel

Az erdőben élő kis törpének, Csipikének és barátainak történetei, melyeket Fodor Sándor erdélyi író vetett papírra, gyermekek és felnőttek generációit nevettették már meg, miközben számtalan tanulsággal is szolgálnak. A népszerű mesék a Coopera gondozásában ezúttal egy családi opera formájában feldolgozva születnek újjá. A készülő előadás kapcsán a szerző lányával, Fodor Eszterrel beszélgettünk, többek között arról, minek köszönhető, hogy ezek a mesék képesek egyszerre több generációt is megszólítani.
Zenés színház ajánló

Musical és klezmerzene is várja a Margitszigeti Színház közönségét

Nagyszabású sajtótájékoztató keretében ismertette nyári évadát a Margitszigeti Színház, amely a szórakoztató színházi előadások mellett könnyűzenei programokkal is várja az érdeklődőket.
Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.