Zenés színház

Elhunyt Christiane Eda-Pierre neves francia operaénekesnő

2020.09.29. 18:55
Ajánlom
A karibi Martinique szigetén született nő egyike volt az első fekete operacsillagoknak Franciaországban.

Szeptember 6-án, nyugat-franciaországi otthonában, Deux-Sèvres-ben elhunyt Christiane Eda-Pierre francia énekesnő. Nyolcvannyolc éves volt.

A karibi Martinique szigetén született 1932. március 24-én. Tanulmányait a párizsi Konzervatóriumban kezdte, ahol dicséretes eredménnyel diplomázott 1957-ben. Még abban az évben debütált Nizzában, Bizet Gyöngyhalászok című operájában énekelte Leïla szerepét.

1958-ban Lakmé szerepében debütált az Aix-en-Provence Fesztiválon, a következő évben Papagena volt ugyanitt, 1960-ban pedig Lammermoori Lucia a Garnier Operában. A koloratúr és lírai szoprán szerepekben tündöklő énekesnő nagy sikert ért el Mozart-operákkal, egyaránt énekelte Konstanzét a Szöktetésben, a grófnőt a Figaróban, Donna Annát és Elvirát a Don Giovanniban és az Éj Királynőjét a Varázsfuvolában. Repertoárjában fontos helyet foglalt el Jean-Philippe Rameau művészete és kortárs művek.

Rendszeresen énekelt a New York-i Metropolitanben is. 1980-ban százötvenezer néző hallgatta a Central Parkban a Rigoletto című operát, amelynek főszerepét Luciano Pavarotti kapta. Gilda szerepében Eda-Pierre énekelt.

1977-től kezdve a párizsi Konzervatórium tanáraként működött. Több felvétel őrzi a hangját, a Szöktetés a szerájból és a Benvenuto Cellini Sir Colin Davis pálcájának intésére szólal meg a Philips kiadványain.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.