Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

2021.10.19. 13:35
Ajánlom
A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

Edita Gruberová halála sokkolta a zenészvilágot. Az operaénekes még néhány évvel ezelőtt, túl a hetvenedik életévén is főszerepeket énekelt, többször hallhatta őt élőben a budapesti közönség is, csupán a koronavírus-járvány miatti kényszerű kihagyás miatt döntött a visszavonulás mellett. Hangja, amelyet nem koptattak el az évek, ma is sokaknak a fülében cseng, ahogyan könnyedén szárnyal az egek felé. Talán ez a még mindig frissnek ható élmény tette különösen megrázóvá az elvesztését.

Megszakad a szívem, hogy a világ egy újabb legendás énekest veszített el. Hálás vagyok, hogy a partnere lehettem, örökre megőrzöm az emlékét!

– írta róla a lett mezzoszoprán, Elīna Garanča.

Aludj békésen, drága Edita, nagyon fogsz hiányozni!

– búcsúzott honfitársa, a tenor Pavol Breslik, aki a budapesti Lucrezia Borgia előadáson is partnere volt.

fotoPosztosJanos2-094708.jpg

Edita Gruberová (Fotó/Forrás: Posztós János / Müpa)

Nagy szomorúsággal hallottuk a rendkívüli énekes és igazi bel canto-legenda, Edita Gruberová halálhírét. Nagy megtiszteltetés volt vele szerepelni

– emlékezett Bellini Az alvajáró című operájának egy közös előadására a lengyel tenor, Piotr Beczała.

Kezdettől a példaképem volt. Minden Mozartban, Zerbinettaként, Luciaként!! A Mozart koncertáriákból felvett lemezét pedig annyiszor meghallgattam, hogy végül kettétört! Túl hamar, Edita...

– írta az orosz szoprán, Olga Peretyatko, aki idézett is a Vorrei spiegarvi o Dio! kezdetű koncertária szövegéből: „sírni és hallgatni”.

Édes angyali hang! Az a szépség és kellem, amivel énekeltél, mindig is inspirációt jelentett, most pedig ez őrzi nagyságod emlékét!

– az amerikai koloratúrszoprán, Lisette Oropesa így búcsúzott.

lammermoori_gruberova_foto_nagy_attila-134339.jpg

Edita Gruberová (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Operaház)

Ma Zürichben eltávozott a bel canto királynője, egy fantasztikus koloratúra-művész. Nagyon hosszú karriert futott be, és kifinomult kamarazenész is volt. Mennyi felvételt, mennyi érzelmet köszönhetek neki!

– emlékezett vissza a bel canto-tenor Francesco Meli.

Nyugodj békében, drága, csodálatos Edita! Mennyi operában szerepeltünk együtt, micsoda pillanatokat éltünk meg, mennyi tanácsot kaptam! Köszönet a professzionalizmusodért, a szeretetedért, a művészetért és azért a rendkívüli adományért, hogy megoszthattam veled a színpadot koncerteken és operákban

– a katalán tenor, José Bros jó pár Donizetti- és Bellini-művet sorra vett, amiben Edita Gruberová partnere lehetett.

Egy olyan korban, amely egyre kevésbé tud lelkesedni, Edita Gruberováért a színpad mindkét oldalán tömegek rajongtak. Emlékezzünk művészetére a fájdalmas, de mégis gyönyörű koncertáriával:

Fejléckép: Edita Gruberová (Posztós János / Müpa)

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

Kapcsolódó

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Zenés színház

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Zenés színház kritika

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Zenés színház hír

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Zenés színház interjú

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.