Zenés színház

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

2021.01.22. 09:20
Ajánlom
Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.

Jancsi és Iluska története ezúttal egészen rendhagyó módon elevenedik meg a színpadon, hiszen míg egy prózai vagy zenés rendezőknél a szöveg mögötti tartalmak fűzik össze a jeleneteket, Bozsik Yvette rendező-koreográfusként nagy hangsúlyt fektet a táncra.

„Yvette már kezdettől fogva nagyon fontosnak tartotta a zene-szöveg-tánc egységét,

és azt a transzcendentális síkot, ami az egész darabot áthatja” – mondta el a Fideliónak Dolhai Attila, az előadás címszereplője.

IMG_0401a-173537.jpg

Jelenet a János vitézből (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Az Operettszínház János vitézében azonos súlyt kap a földi világ, valamint az angyali és démoni éra, amely segít továbblépni egy-egy jelenetből.

„Nagyon élveztem azt a fajta szabadságot, ami ezt a próbaidőszakot jellemezte”

– mondta Attila. „Yvette nyitott volt minden ötletünkre és beépítette azokat a darabba. Az elején féltem tőle, hogy a táncok más irányba tolják majd az hangsúlyokat, de a táncosok olyan finoman rajzolják meg a körülöttünk lévő világot, hogy inkább még tartalmasabb lett tőle az előadás.”

Ebben a táncokkal átszőtt, légies világban bontakozik ki Jancsi és Iluska síron túl is tartó szerelme.

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre, és talán én vagyok túlságosan idealisztikus, de e nélkül nincs is értelme szerelmesnek lenni.

Mindemellett a hűség és az összetartozás eszméjét adja útravalóul az előadás, például akkor, amikor Jancsi már János vitézként elfordul a káprázatos francia udvartól az Iluska iránt érzett szerelme miatt, vagy amikor Bagó egy gyönyörű nótában lemond a szerelméről.”

A János vitéz január 22-én, 23-án, 24-én és 31-én látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján a megjelölt időpontig érhető el.

Fejléckép: Bordás Barbara és Dolhai Attila a János vitézben (fotó: Budapesti Operettszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.