Zenés színház

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

2021.09.14. 17:05
Ajánlom
Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.

A darab készítői és Szendrényi Éva díszlettervező különleges látványvilágot álmodtak a színpadra, ugyanis a főszereplő, Guido Contini egy lépcsőlabirintusban keresi a kiutat az alkotói válságból, útja során pedig számos nővel találkozik, aki valamilyen formában hatással van az életére. Ebben a fiktív térben közlekedni nem kis kihívás.

„Amikor először megláttuk a makettet, mindenki elámult, hogy milyen jól néz ki, azonban az első próbán arra is rájöttünk, hogy mennyire bonyolult rajta közlekedni – nagyon kell figyelni, hogy ki melyik lépcsőre lép”

– mesélte a Fideliónak Füredi Nikolett, aki Claudia Nardit, Guido múzsáját alakítja. „Az is kihívás, hogy magas sarkúban kell felmennünk a lépcsőre, ami nem megy olyan egyszerűen, mint sportcipőben” – magyarázta, hozzátéve, hogy ámulatból ámulatba esnek, hiszen a ruhák is egyediek, ráadásul Németh Anikó jelmeztervező egyénre szabva alkotta meg a jelmezeket.

Nincs két egyforma minta, forma vagy szín, így halmozottan igaz, hogy ennél a darabnál nem lesz két ugyanolyan előadás, mint ahogyan a figurák viszonya is folyamatosan változik.

A hármas szereposztás másik Claudiája, Polyák Lilla a rendező és a múzsa szoros kapcsolatáról úgy vélekedik, hogy ez egy újbóli egymásra találás.

„Guido a legnagyobb filmjeibe forgatta bele Claudiát, aztán az útjaik elváltak, és most, hogy a férfi kétségbe van esve és keresi az útját, visszahívja. A kapcsolat tehát már régen kialakult, ami a darabban történik, az ennek a viszonynak a felelevenítése és felmelegítése. De már semmi nem olyan, mint régen”.

A darab nemcsak egy síkon mozog, hiszen térben és időben is párhuzamosan látja a néző a múltat és jelent.

Felsejlenek a gyerekkor, az ártatlanság korának képei is, Guido Sarraghinával, a prostituálttal való találkozása. A nő avatja férfivá az akkor még 10-12 éves gyereket, ez pedig a darabbéli színésznőket is olykor kihívás elé állítja.

„Nagyon tehetséges gyerekek jöttek, akik szépen énekelnek, és ugyanolyan jól dolgozunk együtt, mint a felnőtt színészekkel. Néha túlságosan is belelkesülünk, és elhagyja a számat egy-egy csúnya szó. Ebből születnek vicces helyzetek” – mesélte a Sarraghinát játszó Papadimitriu Athina, hozzátéve, hogy örül neki, hogy nem neki kell elmagyaráznia a fiúknak a konkrét szituációkat. „Valószínűleg Balázs Zoli, vagy otthon a szülők beszélgetnek erről velük a próbák előtt, én próbálok óvatos lenni, mert nem akarom őket elrontani.”

A Nine-Kilenc premierje szeptember 24-én lesz a Budapesti Operettszínházban, melyet utána hármas szereposztásban láthatnak a nézők.

Fejléckép: A szereplőgárda a Nine sajtótájékoztatóján (fotó: Juhász Éva / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kultúrák találkozása – A mosoly országa bemutatójára készül az Operettszínház

Október 22-én, 23-án és 24-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Lehár Ferenc egyik legkülönlegesebb színpadi művét, amely ezúttal a Magyarországon először dolgozó Stephen Medcalf rendezésében kerül színre.
Zenés színház interjú

„Szu-Csong országa olyan, mint Vietnám régen” – interjú Ninh Duc Hoang Longgal

A vietnámi származású Ninh Duc Hoang Long néhány évvel ezelőtt a Bánk bán Hazám, hazám című áriájával és a János vitéz legismertebb dalával, Kukorica Jancsi belépőjével vált a közönség kedvencévé, azóta pedig megkerülhetetlen alakja lett a hazai opera- és operettjátszásnak. Rosillon szerepével debütált a Budapesti Operettszínházban, most pedig A mosoly országában Szu-Csong herceget alakítja. A kulturális különbségekről, a nyelvi nehézségekről és a kínai hercegről beszélgettünk.
Zenés színház kritika

Elhasznált életek egy lépcsőfordulóban

Képzelet és valóság határán egyensúlyozó, szürreális világot álmodott a Budapesti Operettszínház színpadára Balázs Zoltán, aki első musicalrendezésében Fellini önéletrajzi ihletésű filmjéhez, a 8 és 1/2-hez, valamint annak zenés színházi változatához nyúlt.
Zenés színház hír

Utoljára állt színpadon Haumann Péter

Szeptember 24-én lépett utoljára színpadra Haumann Péter, aki a Madách Színház 1500. jubileumi Macskák előadásán búcsúzott a nézőktől.
Zenés színház hír

„Engedjék meg, hogy elmenjek szabadon” – Utoljára lépett színpadra Lehoczky Zsuzsa

Szeptember 27-én, egy tiszteletére tartott gálán láthatták a nézők utoljára színpadon Lehoczky Zsuzsát, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt.