Zenés színház

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

2022.05.27. 16:05
Ajánlom
Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.

A zenés színházi területen elismert Music Theater Now nevű szervezet 2021-ben a világ minden tájáról vizsgált számos zenés színházi produkciót, kortárs operától a legújabb kísérleti műfajokig. A nemzetközi zsűri a járványhelyzet gyengülésével

34 ország 147 előadásából hat olyan produkciót választott ki, amelyek túlmutatnak az aktuális trendeken, és új irányokat határoznak meg,

vagy különleges közelítésmóddal állítanak színpadra zenés művet.

A 6 legjobb előadás egyikeként a Soharóza kórus Az ügy című catwalk koncertjét is díjazták. A kísérleti kórus mellett egyre inkább zenés színházi társulásként definiált Soharóza tagjai a rotterdami O. Festival for Opera. Music. Theatre. nevű fesztiválon vehették át az elismerést. Az MTNow Meeting 2022 gáláját követően a fesztivál közönsége kétszer láthatta legújabb, Dalok a kamrából című előadásukat is.

„Hatalmas megtiszteltetés ez a számunkra, az elismerés mellett a nemzetközi figyelem miatt is.

A hazai közönség támogatása és lelkesedése, a rengeteg pozitív kritika után egy ilyen díj azt jelzi, hogy a határokon túl is van érdeklődés az előadásaink iránt.

Ez a szeptemberben debütáló Keleti Blokk című, a kommunista-szocialista korszakot feldolgozó új catwalk koncertünk szempontjából különösen fontos visszajelzés, ott kifejezetten szeretnénk a külföldi fellépésekre is fókuszálni.” – nyilatkozta Halas Dóra és Nagy Fruzsina, Az ügy rendezői.

Az előadás egy hivatal hétköznapjait jeleníti meg, amint a lakosok növekvő kétségbeeséssel próbálják elintézni az állam által előírt feladataikat, eleget téve a bürokrácia fojtogató feltételeinek. Ügyeikkel sorra váltják egymást a hazai hétköznapok jól ismert figurái, sokszor látott problémáiknak Nagy Fruzsina extravagáns jelmezei adják a különleges hangsúlyt. Az ügyintézés káoszát az énekesek színes közlési módja teszi teljessé:

az ingatlanmogulok piti játszmázását szélsebes ritmusok, a vadak által okozott károk rendezését operába hajló áriázás egészíti ki.

És akkor még egy parkolási bírság befizetése sem történt meg...

A Soharózát vezető Halas Dóra és Nagy Fruzsina jelmeztervező 2016-ban kezdett közös munkába a Tabu kollekció c. előadás megalkotásával. Az extrém jelmezekbe bújó énekesek itt sokszínű zenei megoldások mentén vonultak fel, az így előálló műfajt ezért keresztelték közösen catwalk koncertnek. 2018-as közös előadásuk, Az ügy népzenei motívumokat használ fel a monoton hivatali ügyintézés kontrasztjaként, amelyeket Bartha Márk elektronikus alapjai és Fekete Ádám szövegátiratai emelnek mai kontextusba.

Az ügy című catwalk koncertet legközelebb május 30-án, 31-én és június 1-jén láthatja a hazai közönség a Trafó színpadán.

A produkcióhoz tartozó Facebook-esemény ide kattintva érhető el.

Fejléckép: Jelenet Az ügy című előadásból (fotó/forrás: Németh Melinda / Soharóza)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Julien király színpadra lép a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új évadának első premierjét, a Madagaszkárt Gémes Antos rendezi, zenei vezetője pedig Szemenyei János.
Zenés színház interjú

„Ez lesz a mi Képzelt riportunk” – Csorba Lóránt, a 80 nap alatt a Föld körül zenei munkálatairól

Verne Gyula klasszikusából, a 80 nap alatt a Föld körül című regényből készül a TRIP legújabb koncertszínházi előadása, melynek premierjét a Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 18-án tartják. Csorba Lóránttal a színházi zeneszerzés kihívásairól és a „Make Love, Not War” eszményéről is beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Mozart, a zseni élete musicalben elmesélve

Mozart, a meg nem értett zseni zeneszerző élete musicalben kel életre a Margitszigeti Színházban. Michael Kunze és Sylvester Levay művében a zeneszerző fenegyerek története pazar dallamokkal és látvánnyal kerül színre június 24-én és 25-én. A produkció két különböző szereposztásban látható a Margitszigeten.
Zenés színház interjú

Fehér köpeny, kék szakáll – Beszélgetés Kovács Istvánnal

Akár Don Giovanni, Golaud vagy Kékszakállú szerepét, esetleg a június 24-ig látható A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény Don Pippóját énekli Kovács István az OPERA színpadán, karakterformálásában mindig érződik egy olyan analitikus elmélyültség, amely operaénekesi jártasságán túl eredeti, orvosi hivatásának látásmódjából is fakad. De mi módon valósul meg a gyógyítás a színpadon?
Zenés színház hír

Idén is élőben közvetíti a Wagner-napokat a Bartók Rádió

Élőben, egyenesen a Müpából követhetjük az egyik legjelentősebb komolyzenei rendezvény, a Budapesti Wagner-napok programját a Bartók Rádióban. Június 16. és 19. között A Nibelung gyűrűje, 22-én pedig a záró előadás, a Rienzi is hallható lesz.