Zenés színház

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

2021.07.23. 16:05
Ajánlom
Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.

Mit jelent számodra az Operettünnepen énekelni?

Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Palotakoncert, amire nagyon készülünk, hiszen már több mint egy éve nem játszhattunk operettet, és várjuk, hogy végre közönség előtt énekelhessünk. Remélem, hogy a nézők is velünk együtt énekelnek majd. Ez a koncert egy ünnep lesz, és egyben egy olyan ajándék, aminek minden percét jó lenne megörökíteni és elrakni – azt hiszem, hogy ezzel a szándékkal is készül. Az idei gálát Vincze Balázs rendezi, akivel még nem dolgoztam együtt, de láttam, ahogy a kollégáim a La Mancha lovagjában próbáltak vele, úgyhogy nagy várakozással vetettem bele magam a közös munkába.

Miben hallhat idén a közönség?

A közös dalok mellett két szólószámom lesz, az egyik Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékából, a János vitézből Jancsi dala és a Luxemburg grófjából Renée belépője.

IMG_5800a2f-154709.jpg

Dolhai Attila a Budavári Palotakoncert (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Mitől tudnak ezek a dalok aktuálisak és frissek maradni? Hogyan tud megújulni az operett műfaja?

Ez nagyon nehéz kérdés, mert az operett erősen hagyományőrző műfaj, és talán nem is mindig kell görcsösen a megújulásra törekedni.

Egyszerűen hagyni kell, hogy a művek a maguk szépségében csillogjanak.

Nyilván, ha a külsőségekben valamit meg akarunk változtatni a koncepció szándéka szerint, az természetesen lehetséges. Mi most a hagyományos vonalat visszük tovább, de az mindenképpen jó törekvés, hogy a fiatalokat szólítsuk meg az operettel.

Mivel lehet őket megfogni?

Leginkább az operettek humorával. Ugyanakkor ez egy korosztályos műfaj. Azt látom, hogy le lehet bontani az emberi élet korosztályaira, hogy mikor nézünk operetteket, vagy éppen szenvedélyes nagy musicaleket és operákat. Ráadásul sok esetben ezek a színházi látogatások személyekhez is kötődnek. Ki tudja, lehet, hogy ez most megváltozik, és aki esetleg eddig nem járt operettekre, de nevetni szeretne, ebben a sajátos élethelyzetben beül rájuk. Színházba járni egy szokás, és nekünk felelősségünk, hogy jó élményt nyújtsunk a nézőknek, korosztálytól függetlenül.

IMG_6573af-153450.jpg

Pete Ádám és Dolhai Attila a Budavári Palotakoncerten (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A Palotakoncert egyben visszatérés is lesz számodra, hiszen néhány hétig nem énekelhettél.

Igen, a jobb hangszalagomon volt egy polip, amit valószínűleg egy nagyobb terhelés okozhatott. Ezt csak úgy lehetett helyrehozni, ha megműtik, ennek hét hete. Most már énekelhetek, nemrég volt is egy koncertem Janza Katával, ami a visszajelzések alapján nagyon jól sikerült.

Ez volt az első fellépésem a nyitás óta, és talán még szebben is szól most a hangom, mint régen,

még ha a magasságok egy kicsivel több koncentrációt is igényelnek. Van olyan hang, amit most klasszikusabban tudok csak kiénekelni, ezért igyekszem ezeket a technikákat használni a musicalben is.

A musical műfaja elbírja ezt a klasszikusabb éneklést?

Nagyon óvatosan kell vele bánni. Ha például az István, a királyt nézzük, Koppány vadságát még nem tudnám megénekelni, mert ugyan a magassága megvan, de megfogalmazásnak és formálásnak egyelőre nem vagyok annyira szabadon a birtokában, mint előtte. De úgy gondolom, hogy ez egy tréninggel visszahozható.

Ez a „korlátoltság” befolyásolja a jövőbeli fellépéseket?

A Palotakoncert mellett sok minden más is tervben volt, például egy önálló szerzői est, de egyelőre ezt későbbre halasztottuk. Illetve szeptemberben végre bemutatjuk az Operettszínházban a Nine-t, amire szintén nagyon készülünk már.

Mellette pedig itt van a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus is szeptember 5. és 12. között, amelyet Ferenc pápa ünnepi szentmiséje zár majd a Hősök terén.

Igen, a műtétem előtt négy nappal felkértek, hogy legyek ennek a nemzetközi kongresszusnak az egyik hírnöke. Ez a keresztény világ találkozása, és amellett, hogy számos országból jönnek emberek előadást tartani a hitükről, az Istennel való kapcsolatukról és a tapasztalataikról, sok társrendezvény is lesz, többek között egy Csókay András közreműködésével tartott zenés imaest az Egyetemi templomban, amin többedmagammal én is zenélek.

Hírnökként mi a feladatod?

Először én sem tudtam pontosan, ráadásul mivel a műtét miatt két hétig egyáltalán nem beszélhettem, azt sem volt teljesen világos, hogy hogyan képviselhetném így a kongresszust. Nem egyedüli hírnök vagyok, összesen tizenketten vállaltuk a feladatot, hogy rendezvényeken és művészeti esteken keresztül beszélgessünk a körülöttünk zajló dolgokról. A saját életünkről, tapasztalatainkról mesélünk, és reméljük, hogy ezeken a történeteken keresztül valamiféle lelki megerősítést adhatunk azoknak, akik kíváncsiak és nyitottak ránk, függetlenül attól, hogy vallásosak vagy nem. Rengeteg témát érintünk: hitet és hagyományt, de szóba kerülnek olyan dolgok is, mint a transzcendentális létezés, illetve a mindenek feletti jóság – nevezzük azt Istennek, vagy bármi másnak.

A Budavári Palotakoncert július 23-án és 24-én 20:30-tól látható az Oroszlános Udvarban, a koncertről készült felvételt augusztus 20-án sugározza a Duna Televízió.

Fejléckép: Dolhai Attila a 2021-es Budavári Palotakoncert főpróbáján (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Irány a Karminca-bál! – a Macskák 1500. előadására készül a Madách Színház

Jubileumához érkezik Andrew Lloyd Webber kultikus musicalje a Madách Színházban. A Macskák 1500. előadását szeptember 24-én láthatják a nézők, a különleges estén extra produkcióval is készül a színház, valamint színpadra lép a következő generáció is.
Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.