Zenés színház

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

2021.09.14. 15:15
Ajánlom
Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.

(Szín)játék az élet – jut eszünkbe már az első dallamoknál, hiszen számos előadás kezdődött már ugyanezzel a képpel. A főszereplő ül a díszlet-kanapén a nézők felé fordulva, a színpadon pedig ott a zenekar – ezúttal Babicsek Bernát, egy személyben.

A helyzet azonban változik, a színpadi szituációból kitárulkozás lesz, a színésznő megmutatja magát, kételyeit és mindent, ami a néző elől egy est folyamán más esetben rejtve maradna. Aztán ugyanígy tesz a szerelmekkel is. Szobákba les be, beszélgetéseket hallgat ki, összekapcsol és szétválaszt, alfájává és ómegájává válik a társasház lakóközösségének.

A történetek egy része róla szól, mégsem állapítható meg egyértelműen, hol ér véget a valóság és hol kezdődik a fikció.

Csak egyszer árulja el magát, a félmondat – „talán ez a nő áll tőlem a legtávolabb” – azonban úgy olvad bele a háttér harmonikajátékába, mint egy röpke kikacsintás egy szellemes vígjátékban.

99x210mm_la4_liaison_szoro5_elolap-112620.jpg

LIAison - Pokorny Lia és Babicsek Bernát (Fotó/Forrás: Centrál Színház)

Jelen lenni és végig énekelni egyedül az estet önmagában is komoly vállalás, Pokorny Lia pedig tovább emeli a tétet: az egymással egyébként összecsengő sanzonok közé olyanokat is beválogat, amelyek sorai és dallamai összeforrtak az előadó személyével. Ilyen például Mezei Mária gyönyörű balladája, a Vigyázz magadra, vagy Psota Irén dala, a Levél egy kartársnőhöz, amely ezúttal egy (vélt) megcsalás történetét meséli el.

Babicsek Bernát pedig minden mozdulatát követi, szinte láthatatlanul kísérve végig harmonikajátékával a színésznőt a körfolyosókon és szobákon.

A tér majdhogynem végig változatlan marad, mégis állandóan megújul. Nem kell hozzá sok: egy másik papucs, egy kabátzsebből előkerülő mobiltelefon, egy laza mozdulattal áthelyezett kézitáska. Így lesz a szakítás után összetörő fiatal lány lakásából a férje mellett is magányos, ám tartásából mit sem veszítő bíró-feleség nappalija, vagy épp egy meghittnek gondolt középkorú pár reggeli és esti találkozásainak helyszíne.

Ismeretlen ismerősök, akikben a néző – ha elég bátor, hogy szembenézzen a múltbeli és jelenlegi kapcsolataival – magát láthatja. Itt nem kell bevonódni, de nem érdemes kívül maradni sem. Pokorny Lia mindent megtesz, hogy kapcsolatot teremtsen: kérdez, olykor provokál, néha pedig ő maga is bevallja, hogy izgul ebben a helyzetben. Elhiteti, hogy úgy olvashatunk benne, mint egy könyvben, az illúzió pedig, akár egy jó színdarabban, vagy egy elfojtott vágyak mentén szerveződő kapcsolatban, működik.

És hogy hol vannak ebből a darabból a férfiak? Sehol és mindenhol. Akárcsak Bernát, megkerülhetetlen „másik félként” lengik be a teret. Pokorny a nőkről beszél, de róluk szól, igazodik hozzájuk, pozicionál.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kultúrák találkozása – A mosoly országa bemutatójára készül az Operettszínház

Október 22-én, 23-án és 24-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Lehár Ferenc egyik legkülönlegesebb színpadi művét, amely ezúttal a Magyarországon először dolgozó Stephen Medcalf rendezésében kerül színre.
Zenés színház interjú

„Szu-Csong országa olyan, mint Vietnám régen” – interjú Ninh Duc Hoang Longgal

A vietnámi származású Ninh Duc Hoang Long néhány évvel ezelőtt a Bánk bán Hazám, hazám című áriájával és a János vitéz legismertebb dalával, Kukorica Jancsi belépőjével vált a közönség kedvencévé, azóta pedig megkerülhetetlen alakja lett a hazai opera- és operettjátszásnak. Rosillon szerepével debütált a Budapesti Operettszínházban, most pedig A mosoly országában Szu-Csong herceget alakítja. A kulturális különbségekről, a nyelvi nehézségekről és a kínai hercegről beszélgettünk.
Zenés színház kritika

Elhasznált életek egy lépcsőfordulóban

Képzelet és valóság határán egyensúlyozó, szürreális világot álmodott a Budapesti Operettszínház színpadára Balázs Zoltán, aki első musicalrendezésében Fellini önéletrajzi ihletésű filmjéhez, a 8 és 1/2-hez, valamint annak zenés színházi változatához nyúlt.
Zenés színház hír

Utoljára állt színpadon Haumann Péter

Szeptember 24-én lépett utoljára színpadra Haumann Péter, aki a Madách Színház 1500. jubileumi Macskák előadásán búcsúzott a nézőktől.
Zenés színház hír

„Engedjék meg, hogy elmenjek szabadon” – Utoljára lépett színpadra Lehoczky Zsuzsa

Szeptember 27-én, egy tiszteletére tartott gálán láthatták a nézők utoljára színpadon Lehoczky Zsuzsát, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt.