Zenés színház

Szerelem, féltékenység és rengeteg humor - látványos revü-operettel indul az évad a Miskolci Nemzeti Színházban

2020.09.21. 15:20
Ajánlom
A Bál a Savoyban Ábrahám Pál egyik legnépszerűbb, napjainkban is Európa szerte játszott operettje. A bohózati fordulatokban bővelkedő mulatságos féltékenységi történet helyszínét Szőcs Artur rendezése Nizzából Londonba teszi át. A mediterrán – olasz és spanyol – motívumokból építkező zenei anyagban számos népszerű sláger is felcsendül.

Lord Henry és neje, Madeleine egyévi nászút után térnek haza. A férfi korábban nagy kalandor volt, de feleségének ígéretet tett, hogy más nőre többé rá se néz. Hamarosan azonban távirat érkezik egykori szeretőjétől, Tangolitától, akinek Henry még adósa egy szerelmes éjszakával. A nő éjfélkor a Savoy Hotel bálján kívánja a váltót felhasználni…ezzel kezdődnek a bonyodalmak, amelyek számtalan komikus helyzeten keresztül vezetnek a boldog egymásra találásig.

Ábrahám Pál operettje eredetileg Nizzában játszódik, azonban a miskolci verzióban London a cselekmény helyszíne.

Akárhol is legyenek a világban, a Savoy hotelek hangulata teljesen egyedülálló, azonban a leghíresebb és legjellegzetesebb minden bizonnyal a londoni, ezért választottam ezt

– meséli Szőcs Artur.

20200916_MNSZ_BalaSavoyban_EperjesiHarsanyi_087-150416.jpg

Bál a Savoyban - Eperjesi Erika és Harsányi Attila (Fotó/Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

A történet ezúttal is hozza az operettekre jellemző bonyodalmakat, a cselekményszálak csak a darab végére érnek össze. "A férfi és női szerepek dinamikájában ennél az előadásnál érzékelhetünk némi különbséget a megszokottól.

Adott egy zseniális karmester, akit sokáig nem ismernek el, hiszen történetesen nő. Éppen ezért férfi álruhát ölt, de a végén mégiscsak az önállóság és az egyenlőségre való törekvés győz.

A két főszereplőnél szintén érzékelhetjük ezt a fajta dinamikai változást, hiszen a férj hűtlenségére a feleség „válasza” nem a letargia és mélabús szenvedés, hanem határozottan kezébe veszi a dolgokat és visszavág a csalfa férjnek" – részletezi a rendező.

A revü-operettek különlegességét a látványos táncjelenetek adják. A Miskolci Balett művészei, valamint

a színészek is néhány hét alatt sajátították el a sztepptánc fortélyait

Hajdu Anita koreográfustól. Külön kihívás, hogy a művészek ehhez a tánchoz speciális hangosítást kapnak, úgynevezett „sztepp mikroportot”, így minden mozdulatnak tökéletesnek kell lennie, hiszen minden egyes lépést hallani fog a közönség.

20200916_MNSZ_BalaSavoyban-BordasHarsanyi_83-150415.jpg

Bál a Savoyban - Bordás Barbara és Harsányi Attila (Fotó/Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

A Madeleine-t alakító Eperjesi Erikát utoljára márciusban láthatta a közönség a miskolci színpadon. A művésznő elárulta, rendkívül izgatottan várja a premiert. "Egészen más világba csöppen majd itt a néző, mint amit az eddigi operettektől megszokott. Minden adott egy csodálatos revü-operetthez: a gyönyörű kosztümök, a csodálatos melódiák és a fantasztikus tánckar" – ajánlja az előadást Eperjesi Erika.

Számomra nagyon izgalmas, hogy tulajdonképpen kettős szerepet játszhatok:

az első felvonás szende, naiva felesége után a második felvonásban Madeleine igazi csábítóként, vérbeli tüzes nőként tér vissza. Küzd a szerelméért, és közben meg is leckézteti a „félrekacsintó” férjet.

"Nem vagyok egy klasszikus bonviván alkat, de Henry karaktere sem igazán az" – mondja Harsányi Attila, aki a csapodár lordot alakítja. "Szőcs Arturral, a rendezővel sokáig formáltuk ezt a figurát: egy nagyvilági macsót, aki gazdag, magabiztos és bohém, de aki ezt az énjét igyekszik maga mögött hagyni a felesége kedvéért. A bonyodalmakra pedig egészen komikusan reagál, és ezt kellőképpen elrajzolva mutatjuk meg a színpadon. Nagyon élvezem ezt az előadást és az induló évadot is.

Három nagyon különböző előadásban is játszom most, és mindegyikre jó érzés bejönni. Mindhárom más műfaj, más hangulat,

de mind nagyon jó előadás. Én büszke vagyok arra, hogy ez a színház rendkívül sokrétű repertoárral rendelkezik, és bármelyik darabra ül is be a néző, ugyanazt a minőséget kapja. Nálunk az operett nem csak arról szól, hogy kiállnak a színpadra szépen éneklő és szépen felöltözött énekesek. Egy látványos revü-operettet kínálunk a nézőknek, amiben az ember a fontos" – emeli ki a színművész.

20200916_MNSZ_BalaSavoyban_EperjesiHarsanyi_086-150418.jpg

Bál a Savoyban - Eperjesi Erika és Harsányi Attila (Fotó/Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

Bál a Savoyban

Szövegét írta Alfred Grünwald és Frizt Löhner Beda

Fordította: Heltai Jenő
Átdolgozta: Romhányi József

A "Kicsike, vigyázzon...", "How do you do du, du, du", "My golden Baby" dalok szövegírója: Harmath Imre.

Az Umpa Ügynökség engedélyével.Í

LORD HENRY - HARSÁNYI ATTILA / SZŐCS ARTUR
MADELEINE, a felesége - EPERJESI ERIKA / BORDÁS BARBARA mv.
DAISY PARKER, Madeleine unokatestvére - CZVIKKER LILLA
MUSZTAFA BEJ - RÓZSA KRISZTIÁN
LA TANGOLITA, Brazíliai táncosnő - VARGA ANDREA
JACOB WILSON, ügyvéd - PAPP ENDRE / FECZESIN KRISTÓF
MARGARET, riporter - KEREKES VALÉRIA
POMEROL, a Savoy főpincére - KERESZTES SÁNDOR
ARCHIE, komornyik - SZEGEDI DEZSŐ
CHARLIE - VISNYICZKI BENCE
MICHAEL - OSVÁTH TIBOR
LILI - JAMBRIK BOGLÁRKA
MR. ALBERT - BOLLA DÁNIEL
CARMENSITA, spanyol - MOHAI CINTIA
AKEMI, japán - SZŰCS BOGLÁRKA
OXANA, orosz - KOZMA JOHANNA
ALIX, cseh - HARANGOZÓ LILI
GRÉTI, német - KOCSIS ANDREA
MARISKA, magyar - KEPESS BOGLÁRKA
CHAPLIN - FŰZI ATTILA

Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara, énekkara és a Miskolci Balett

Díszlettervező: CZIEGLER BALÁZS
Jelmeztervező: KOVÁCS ANDREA
Videó, látvány: HAJDUFI PÉTER
Dramaturg: SZŐCS ARTUR
Zenei vezető: CSER ÁDÁM
Karvezető: PATAKI GÁBOR
Korrepetítor: RÁKAI ANDRÁS
Ügyelő: OREHOVSZKY ZSÓFIA
Súgó: FEKETE ZSOLT, REITER KRISZTINA

Koreográfus: KOCSIS ANDREA, LUKÁCS ÁDÁM
Sztepp koreográfus: HAJDU ANITA
Rendezőasszisztens: GADUS DORKA

Vezényel: CSER ÁDÁM / PHILIPPE DE CHALENDAR

Rendező: SZŐCS ARTUR

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Klasszikus

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus

Egmont-nyitány tízezer tüntető előtt – interjú Juhász Bence karmesterrel

Október 23-án hatalmas tömeg állt ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. A Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara pedig egy olyan zeneművet vitt utcára, amellyel történelmi időket idézett: Beethoven forradalmi Egmont-nyitányát. Juhász Bence karmester beszélgetésünkben felelevenítette a különleges előadást.
Klasszikus

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Jazz/World

Gyönyörű népdalok mai hangon – Megjelent a Dalinda új lemeze

Kísérletező hangzású albumot ígért a Dalinda, most megérkezett. Az a capella női énektrió lemezén természetesen népdalok szerepelnek, gyönyörű és mai feldolgozásban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A legfontosabb alapelv az élet szeretete” – interjú Földes Tamással

Bár a színházak csak most kezdenek visszatérni a megszokott munkarendre, Földes Tamás számára már a karantén-időszak is új lehetőségeket, elismerést tartogatott: neki ítélték oda a Kaszás Attila-díjat, emellett forgat, szinkronizál és az évad elindulásával új szerepek várják.
Zenés színház hír

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Zenés színház hír

A képzelt beteg – Vajda János operájának ősbemutatójára készül az Opera

Az előadás a CAFe Budapest részeként, de annak időtartamán kívül, október 30-án látható először az Eiffel Műhelyházban, Szabó Máté rendezésében.
Zenés színház hír

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Zenés színház interjú

Dobri Dániel: „Szavak nélkül mesélek el egy történetet”

Dobri Dániel szemtelenül fiatal és jóképű zeneszerző, zenei vezető. A József Attila Színházban most bemutatott Amadeus zenei világa is az ő „gyermeke”. Ennek kapcsán beszélgettünk színházról, muzsikáról, egy előadás létrejöttéről.