Zenés színház

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

2020.10.20. 14:00
Ajánlom
Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.

Kult50 kategória: Zenés színház

Védnök: Gubik Petra

Elismert teljesítmény: A 9-től 5-ig című előadásban nyújtott alakítás

Horváth Margit színésznő három város színi társulatának volt már huzamosabb ideig tagja. Zalaegerszegen, Békéscsabán és Nyíregyházán, de beugróként, vagy meghívottként föllépett Debrecenben, Pécsett és Szegeden is. Mint mondja, sokat köszönhet a békéscsabai Jókai Színháznak. Amikor belép a teátrum épületébe, mindig erősebben dobog a szíve, sőt még a lélegzete is elakad. S bár Békéscsaba közelében él, valamiért mégsem sikerült gyökeret vernie a város teátrumában. Ugyan sok szép szerepet is eljátszott már ott, mégis Nyíregyházán találta meg azt, amit nem kapott meg Békéscsabától.

Ezért egyfajta kettős szerelemben él: az egyik viszonzott, a másik viszonzatlan maradt. De talán e kettő egysége adja meg az igazi harmóniát.

9tol5ig_201942of1-135001.jpg

Horváth Margit a 9-től 5-ig című musicalben (Fotó/Forrás: Móricz Zsigmond Színház)

A többszörös nívó- és közönségdíjas színésznőt a nyíregyházi teátrumhoz is számtalan emlékezetes szerep fűzi. Tavaly decemberben komoly sikert aratott itt egy ősbemutató, a 9-től 5-ig című Broadway-musical. Az előadást Szente Vajk rendezte, dalait a nyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő, színésznő, dalszerző, Dolly Parton írta. A darab egy munkahelyen játszódik, ahol a női beosztottak összefognak kizsákmányoló, hímsoviniszta főnökük ellen, és saját jogaikért küzdenek.

A feminista komédia egyfajta himnusz a nőkről, és Horváth Margit remekül kiaknázza a többre vágyó titkárnő szerepében rejlő lehetőségeket.

Horváth Margit nagyon szereti a zenés színházat. Úgy érzi, a zenés műfajt még mindig nem tartják egyenrangúnak a prózaival. Szerinte akár dallal, akár szöveggel, de mindig, mindkettővel lehet ugyanazt közvetíteni a közönségnek. Ő maga e két világ közt lebegőnek tartja magát. Szerintünk mindkettő őhozzá tartozik. Az olyan színházat szereti, ahol komikum és dráma együttesen van jelen. Abban hisz, hogy görbe tükröt kell mutatni a művészettel. S ebbe beletartozik a vidámság, a fájdalom, a gyötrődés – minden.

Meseauto-135000.jpg

Meseautó (Fotó/Forrás: Móricz Zsigmond Színház)

Akkor lesz teljesen övé a szerep, amikor képes birtokolni még a csöndjét is.

Úgy gondolja, a nagy alakításokhoz nagy szerelmet, nagy fájdalmakat, jólétet és szegénységet, az élmények és érzelmek minél szélsőségesebb skáláját kell megélni. Mert ezek csiszolják egyre értékesebbé a művészt. A színpadon sohasem akar kevesebbet mutatni, mint magát a varázslatot.
Szakmai fejlődésében sohasem az a fontos, milyen sikeres lesz az előadás. Mert mindig maga a szerep a lényeg. Mindtől kapott és kap valamit, amiből tovább építkezhetett. És akkor már jöhet is a színpadi mámor.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Vizuál

Fiatalon elhunyt Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója

A direktort 55 éves korában érte a halál – adta hírül az intézmény.
Klasszikus

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Irány a Karminca-bál! – a Macskák 1500. előadására készül a Madách Színház

Jubileumához érkezik Andrew Lloyd Webber kultikus musicalje a Madách Színházban. A Macskák 1500. előadását szeptember 24-én láthatják a nézők, a különleges estén extra produkcióval is készül a színház, valamint színpadra lép a következő generáció is.
Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.