Zenés színház

Színháztörténetet írt a József Attila Színház

Vállaltan szubjektív beszámoló a „Színház” tollából. Sokszor leírtuk mi magunk is, ahogy mesélik is rólunk: nem csupán egy színház vagyunk, hanem A JASZ-Család. Nem túlzó a jelző, hisz szeretjük egymást, de néha őrületbe kergetjük a másikat.

Korponay_Auksz_Gubik-141358.jpg

Korponay Zsófi, Auksz Éva, Gubik Petra - pénteki főpróba (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Ha baj van, mindenek felett összetartunk és sokszor szájalunk vissza, ha a családfő valami olyat akar keresztül vinni, amivel nem értünk egyet.

A pandémiás helyzet eddig sosem tapasztalt kihívás elé állított minket. A főpróba héten bizonytalan időre félretenni darabot, ritka fordulat egy színház életében. Auksz Éva a leállást előtti nap ugrott Roz szerepébe, így ő 24 óra alatt, látszólag „feleslegesen” tanulta meg a szerepet lóhalálában. Az első hetekben még pislákolt a remény, hogy talán nyáron bemutatjuk a darabot, de aztán világossá vált: ez szeptemberi premier lesz, bizony.

Lévén indult az évad, a főpróba hetet a színház augusztus utolsó hetére tervezte. Ebben az időszakban csatlakozott a produkcióhoz Blahó Gergely helyett Bergendi Áron és ugrott be Szabó András táncos. Augusztus 28-án mindenki azzal a boldog megnyugvással indult haza: most már semmi nem történhet velünk.

Szeptember 16-án egy összpróbával találkozott volna újra a csapat, ha aznap reggel nem jön a váratlan hír: Polyák Lilla karanténba került, így ő nem tudja vállalni a premiert.

Szente Vajk sztoikus nyugalma szakma szerte híres.

SzenteVajk_AukszEva-141405.jpg

Szente Vajk és Auksz Éva (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Ezt a helyzetet sem kezelte másként. Auksz Éva utóbb azt mesélte, nem megkérdezte, hanem közölte vele: búcsúzzon Roztól és tanulja Violet szerepét. Ha a fotóspróbát lemondjuk, még van 24 óra, hogy beugorjon. Náray Erika vásárolni indult, helyette Auksz Éva eredeti szerepében találta magát. És elindult a versenyfutás az idővel. A két színművész és a teljes gárda őrült tempóban próbált. Izgalommal, de örömmel várta mindenki a péntek reggelt. A főpróba, ahol hét hosszú hónap után végre megmutathatjuk a kész produkciót.

Technikai okok miatt nem Szinetár Dóra játszott a premier napján, vele októberben találkozhatnak a nézők a József Attila Színház színpadán. Gubik Petra, aki Nyíregyházán már játszotta a szerepet egy gyors ismétlés után 11 órakor színpadra is állt.

HolczingerSz-162654.jpg

Holczinger Szandra (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Az esti előadáson már Holczinger Szandra játszotta Judyt, az általa alakított Mariat pedig Kováts Vera adta.

Vitathatatlanul rekordot döntöttünk. Egy próbafolyamatban 8 beugrás,

ha Auksz Évát kétszer számoljuk, sosem látott szám, kiváltképp nem a főpróbát megelőző 48 órában. Persze a csillagok szerencsés állásán túl kellett egy stabilan kész produkció, Korponay Zsófi, aki Doralee-ként töretlenül állta a sarat és a József Attila Színház minden dolgozója: műszak, kellék, fodrászok, öltöztetők, súgók, a szervezés, mi, a kommunikátorok. Hálásan köszönjük Kirják Róbert és a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház illetve Bank Tamás és a Játékszín segítségét, Nélkülük sem sikerült volna. Végül, de nem utolsó sorban hatalmas köszönet Szente Vajknak és Túri Lajosnak, akik meginghatatlan nyugalommal vezényelték le a beugrásokat.

Premiertapsrend-141401.jpg

Premier tapsrend (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

 

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Vizuál

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Klasszikus

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus

Egmont-nyitány tízezer tüntető előtt – interjú Juhász Bence karmesterrel

Október 23-án hatalmas tömeg állt ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. A Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara pedig egy olyan zeneművet vitt utcára, amellyel történelmi időket idézett: Beethoven forradalmi Egmont-nyitányát. Juhász Bence karmester beszélgetésünkben felelevenítette a különleges előadást.
Klasszikus

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Jazz/World

Gyönyörű népdalok mai hangon – Megjelent a Dalinda új lemeze

Kísérletező hangzású albumot ígért a Dalinda, most megérkezett. Az a capella női énektrió lemezén természetesen népdalok szerepelnek, gyönyörű és mai feldolgozásban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A legfontosabb alapelv az élet szeretete” – interjú Földes Tamással

Bár a színházak csak most kezdenek visszatérni a megszokott munkarendre, Földes Tamás számára már a karantén-időszak is új lehetőségeket, elismerést tartogatott: neki ítélték oda a Kaszás Attila-díjat, emellett forgat, szinkronizál és az évad elindulásával új szerepek várják.
Zenés színház hír

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Zenés színház hír

A képzelt beteg – Vajda János operájának ősbemutatójára készül az Opera

Az előadás a CAFe Budapest részeként, de annak időtartamán kívül, október 30-án látható először az Eiffel Műhelyházban, Szabó Máté rendezésében.
Zenés színház hír

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Zenés színház interjú

Dobri Dániel: „Szavak nélkül mesélek el egy történetet”

Dobri Dániel szemtelenül fiatal és jóképű zeneszerző, zenei vezető. A József Attila Színházban most bemutatott Amadeus zenei világa is az ő „gyermeke”. Ennek kapcsán beszélgettünk színházról, muzsikáról, egy előadás létrejöttéről.