Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

2022.01.27. 09:55
Ajánlom
Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

A 2015/16-os Shakespeare-évadban az Opera sok intézménnyel együttműködött, hogy a drámaíró művei által inspirált operák közül minél többet vihessenek a közönség elé. A Zeneakadémia operavizsgája is ebbe a sorba illeszkedett, a növendékek Britten Szentivánéji álom című darabját adták elő, két szereposztásban, Szabó Máté rendezésében.

A bemutató óriási sikert aratott, és már ekkor felmerült, hogy jó lenne, ha a produkció a vizsgáknál megszokott egy-két alkalomnál többet is megérhetne,

és hogy az akkor még megnyitás előtt álló Eiffel Műhelyház alkalmas lehet ilyen típusú előadások befogadására. Hat évnek kellett eltelnie, hogy a várakozásokat végül eredmény koronázza, a Szentivánéji álom január 28-tól újra látható.

Benjamin Brittent több szempontból is tekinthetjük a zenetörténet úttörő figurájának, egyfelől Purcell óta az első angol komponista, aki az opera műfajában is jelentőset alkotott, másrészt oroszlánrésze volt egy kiveszőben levő hangfaj feltámasztásában.

Oberon, a tündérek királyának szerepét ugyanis az első modern kontratenorra, Alfred Dellerre írta.

Deller saját együttesével sok, eredetileg kasztráltaknak vagy serdületlen fiúknak írt darabot megszólaltatott, munkássága nagyban hozzájárult, hogy ez a szép és különleges hangfaj újra a figyelem középpontjába kerüljön. Az Opera előadásán Oberont a már fiatal kora ellenére is komoly sikerekkel büszkélkedő Daragó Zoltán énekli majd, akit itthon a közönség legutóbb a Poppea megkoronázásában, Amore szerepében láthatott, míg Helsinkiben Philip Glass Ehnaton című operájának címszerepét énekelte.

Az eredeti vizsgaelőadásban is közreműködött Brassói-Jőrös Andrea, Erdős Attila, Nagy Zsófia, valamint Fürjes Anna, aki akkor Hippolytaként lépett színpadra, most viszont Hermia bőrébe bújik. Hozzájuk csatlakozik a főbb szerepekben Ninh Duc Hoang Long, Endrész Ferenc, Bartos Barna, Dobák Attila és Sahakyan Lusine. Puck prózában megszólaló alakját Czukor Balázs kelti életre, az előadás karmestere pedig Török Levente lesz. Szabó Máté egyszerű, de ötletes rendezése egy pillantás alatt eléri, hogy a tündérek világába varázsolva érezzük magunkat, de ugyanígy szembesülünk a halandó emberek mulatságos csetlés-botlásával is.

Britten: Szentivánéji álom
Eiffel Műhelyház, január 28., 30. (11:00), február 4., 6., 13.

Vezényel: Török Levente
Km.: Daragó Zoltán, Brassói-Jőrös Andrea, Czukor Balázs, Endrész Ferenc, Ninh Duc Hoang Long, Fürjes Anna, Erdős Attila, Nagy Zsófia

Fejléckép: Szentivánéji álom (fotó/forrás: Kasza Gábor / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.
Zenés színház ajánló

„Édesapám biztosan megtisztelve érezné magát” – beszélgetés Fodor Eszterrel

Az erdőben élő kis törpének, Csipikének és barátainak történetei, melyeket Fodor Sándor erdélyi író vetett papírra, gyermekek és felnőttek generációit nevettették már meg, miközben számtalan tanulsággal is szolgálnak. A népszerű mesék a Coopera gondozásában ezúttal egy családi opera formájában feldolgozva születnek újjá. A készülő előadás kapcsán a szerző lányával, Fodor Eszterrel beszélgettünk, többek között arról, minek köszönhető, hogy ezek a mesék képesek egyszerre több generációt is megszólítani.
Zenés színház ajánló

Musical és klezmerzene is várja a Margitszigeti Színház közönségét

Nagyszabású sajtótájékoztató keretében ismertette nyári évadát a Margitszigeti Színház, amely a szórakoztató színházi előadások mellett könnyűzenei programokkal is várja az érdeklődőket.
Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.